Kom meer te weten over de productie van onze tabletten op basis van biologische planten

Onze tabletten op basis van biologische planten vormen een interessant alternatief voor de vloeibare extracten van biologische planten verpakt in drinkampullen: ze zijn gemakkelijk in te nemen en handig om mee te nemen en bovendien vertonen ze alle kenmerken die eigen zijn aan ons vakmanschap.

Onze biologische tablet staat voor een maximum aan planten en een minimum aan biologische voedingsadditieven*

Onze tablet bestaat uit een mengsel van biologische plantenpoeders, geconcentreerde biologische plantenextracten en natuurlijke biologische voedingsadditieven (of hulpstoffen) die zijn goedgekeurd door de Europese regelgeving inzake biologische landbouw. Het biologische plantenpoeder wordt verkregen uit de volledige plant: we kunnen ervoor kiezen om alle delen van de plant of bepaalde delen ervan te gebruiken voor het plantenpoeder. De delen die we gebruiken worden gedroogd en gemalen.

Het geconcentreerde plantenextract wordt verkregen door de wateroplosbare bestanddelen eruit te halen door de planten onder te dompelen in water. Na de filtering van het water wordt de verkregen oplossing vacuüm geconcentreerd om een deel van het water te verdampen. Die sterk geconcentreerde oplossing wordt vervolgens ‘geatomiseerd’, d.w.z. verpulverd tot fijne druppeltjes om de vloeistof om te vormen tot een poeder.

We gebruiken geconcentreerde plantenextracten om de hoeveelheid actieve bestanddelen per tablet te kunnen vergroten.

 

Voorbeeld:

we hebben 5 kg biologische planten nodig om 1 kg geconcentreerd biologisch plantenextract te verkrijgen.

We hebben het dan over ‘een extract van 5 op 1’, wat betekent dat 1 g plantenextract gelijk is aan 5 g plantenpoeder. Concreet betekent dat dat u minder van onze biologische tabletten moet innemen, omdat ze hoger gedoseerd zijn: 2 tabletten bevatten tot 1200 mg aan dry plant equivalent (DPE).

Onze teams (Onderzoek en Ontwikkeling, Productie, Kwaliteit) hebben lang gewerkt aan het op punt stellen van een complex productieproces waarbij doorgaans gemiddeld maximaal 30% additieven worden toegevoegd aan een tablet van SUPERDIET. Zo zorgt biologische acaciagom** er als ‘bindmiddel’ voor dat de biologische poeders goed aan elkaar kleven, en biologisch rijstzetmeel vergemakkelijkt het samendrukken.

Met het oog op voortdurende verbetering en om een strikte microbiologische kwaliteit te garanderen, conform de voorschriften van de Europese Farmacopee***, vervangen wij ten slotte de biologische plantenpoeders die wij gewoonlijk gebruiken zo snel mogelijk door ‘gedebacteriseerde’ biologische plantenpoeders. Het debacterisatieproces is goedgekeurd door Ecocert, het certificeringsorgaan voor biologische landbouw.

Ontdek hier de belangrijkste stappen in de productie van onze tabletten op basis van biologische planten:

  • 1e stap: afwegen
    • biologische plantenpoeders;
    • droge extracten van biologische planten;
    • biologische hulpstoffen, zoals bijvoorbeeld acaciagom of biologisch rijstzetmeel;
  • 2e stap: mengen;
  • 3e stap: de verkregen mengeling samendrukken;
  • 4e stap: de tabletten verpakken in een pillendoosje

* Een hulpstof of additief is een materie die wordt gebruikt om het samendrukken te vergemakkelijken. Een dergelijke stof is enkel van technisch belang en draagt niet bij tot het beoogde effect aangezien ze geen actief bestanddeel bevat.

**Biologische acaciagom wordt net zoals een hars opgevangen na het insnijden van de schors van de boom.

***De normen van de Europese Farmacopee definiëren de criteria die we op microbiologisch niveau moeten naleven voor onze plantenpoeders.