Een pionier op het vlak van BIO

Wij geloven al bijna 60 jaar in biologische landbouw.

In 1974 creëert onze oprichter immers het allereerste lokale partnerschap met onze teler van biologische rammenas, dus lang voor de algemene bewustwording met betrekking tot de heilzame effecten van de biologische landbouw. Vanaf 1986 worden heel wat andere partnerschappen aangegaan met lokale tuinders die geen pesticiden gebruiken, noch andere middelen die toen gebruikelijk waren. Pas in 1992 wordt de Europese verordening met betrekking tot de biologische sector gepubliceerd. Dankzij die verordening kunnen we onze officiële certificering behalen voor de productie van onze biologische voedingssupplementen.

Met het certificaat AB, dat het exclusieve eigendom van het Franse ministerie van Landbouw is, kunnen we u het volgende garanderen:

  • een voedingsmiddel dat voor minstens 95% bestaat uit ingrediënten afkomstig van biologische productiemethodes. Daarbij wordt gebruikgemaakt van agronomische en teeltpraktijken die het natuurlijke evenwicht, het milieu en het dierenwelzijn respecteren en die het gebruik van chemische producten en synthetische pesticiden tot een minimum beperken;
  • de naleving van de geldende Franse regelgeving;
  • een certificering onder toezicht van een instantie die wordt erkend door de overheid en die voldoet aan criteria van onafhankelijkheid, onpartijdigheid, deskundigheid en efficiëntie, zoals gedefinieerd door de Europese norm EN 45011

Het Europese logo voor de aanduiding van biologische producten garandeert ook:

  • minstens 95% ingrediënten van biologische oorsprong;
  • naleving van de regels van het officiële controle- en certificeringssysteem;
  • informatie over de naam van de producent, de verwerker of de distributeur, de naam of code van de certificeringsinstantie, de vermelding van de geografische oorsprong van de gebruikte biologische ingrediënten (Europese/niet-Europese landbouw)

Inzet voor het milieu

Onze inzet voor het milieu beslaat maatschappelijke en milieugerelateerde domeinen: langdurige partnerschappen met onze producenten van biologische planten, recycleerbare verpakkingen voor onze voedingssupplementen, steeds meer biologische producten op alle niveaus van de onderneming, inzamelacties voor recycling en sponsoring van bijenkorven in samenwerking met onze buurtpartner Beecity.

'Planeet Superdiet'

Bij SUPERDIET staat duurzame ontwikkeling altijd centraal en daarom hebben onze medewerkers de projectgroep 'Planeet Superdiet' opgericht. De acties van deze groep? Regelmatig mobiliseert ze de hele onderneming om mee te werken aan de uitwerking van acties die te maken hebben met maatschappij, economie of milieu:

  • inzameling voor recyclageacties van verschillende verenigingen: doppen, telefoons, brillen, ampullen en schrijfgerief;
  • organisatie van acties met het oog op een vermindering van ons energieverbruik en een vereenvoudiging van de verplaatsingen van de medewerkers.

Logo Planeet Superdiet

Steeds meer Bio

Voor onze jaarlijkse interne etentjes gebruiken we bij voorkeur biologisch gecertificeerde en indien mogelijk lokale ingrediënten (aardbeien uit Beuvry-La-Forêt bijvoorbeeld) voor de bereiding van de gerechten. We laten manden met biologische groenten en fruit leveren door het lokale tuindersbedrijf Le Panier Naturel. En dankzij het werk van Beecity kunnen we genieten van honing uit onze eigen bijenkorven.

BijZo dragen we ons steentje bij voor de bescherming van de bijen

“Als de bij van de aardbodem zou verdwijnen, zou de mens nog maar 4 jaar kunnen overleven”.

Albert Einstein.

 Sinds enkele jaren neemt het bijenbestand sterk af en in bepaalde gebieden is het zelfs volledig verdwenen. Uit studies blijkt dat die geleidelijke verdwijning verschillende oorzaken heeft: pesticiden, parasitaire infecties, ziektes, vervuiling, vermindering van de voedselbronnen (hoeveelheid en verscheidenheid van bloemen die nectar en stuifmeel leveren) en de habitats, nieuwe vijanden enz.

Alles draait om bestuiving!

Tijdens het zoeken naar voedsel verzamelt de bij nectar van de bloemen om reserves aan te leggen. Tijdens het verzamelen blijft er stuifmeel aan haar poten kleven. Zonder het te weten legt ze wat stuifmeel op de andere bloemen die ze bezoekt: dat noemen we bestuiving. De vrucht kan dan worden geproduceerd door het bevruchtingsproces. Heel wat planten zijn afhankelijk van de insecten. Meer dan 200.000 soorten worden bestoven door bijen. Volgens het Franse Institut National de la Recherche Agronomique beïnvloedt bestuiving de kwantiteit en diversiteit van ons voedsel. Alles is nauw met elkaar verbonden: bijen en flora zijn afhankelijk van elkaar. Een noodzakelijke en bedreigde biodiversiteit.

 

Sinds een paar jaar sponsoren wij de bijenkorven van onze partner Beecity. Beecity is gevestigd in de regio Hauts-de-France en is gespecialiseerd in de plaatsing van bijenkorven bij bedrijven en lokale overheden. Het bedrijf werkt mee aan concrete projecten die verband houden met biodiversiteit. Door bijenkorven te sponsoren werken we mee aan de vermenigvuldiging van de bijenkolonies en de intensivering van de lokale bestuiving.